Wintervoeten/Wintertenen

Op .

Wintervoeten / Wintertenen zijn heel vervelend!
Ik leg je uit wat het is en wat je er aan kan doen.

Wat is het?
Het is een abnormale reactie bij een koude omgevingstemperatuur. Het is vaak de snelle afkoeling die de voeten ondergaan bij de kou. Normaal gesproken reageren de vaten door te vernauwen als het koud is en direct daarna te reageren door te verwijden om toch de doorbloeding goed te houden.
Bij wintervoeten / wintertenen vernauwen de grotere huidvaten wel, maar de hele kleine huidvaatjes niet, die blijven open staan. Doordat deze open blijven staan ontstaat er de welbekende rode/paarse verkleuring.

wintertenen

De oorzaak is vaak onbekend. Het zou familiair kunnen zijn, maar ook mensen die overmatig zweten kunnen eerder wintervoeten / wintertenen krijgen.
Het komt meer bij vrouwen voor dan bij mannen.
Vooral de lage temperatuur (rondom het vriespunt) in combinatie met hoge luchtvochtigheid en wind zijn van belang. Maar ook te strakke schoenen en te dunne sokken kunnen de klachten doen ontstaan.

Mensen klagen vooral over jeuk, branderigheid, gloeien en/of tintelingen in de aangedane plaatsen.
Soms kunnen er blaren, zweertjes of wonden ontstaan. Vaak is het tijdelijk, maar bij sommige mensen duurt het de hele winter tot zelfs in de lente of zomer.

Wat kan je er nou aan doen?
Het aller belangrijkste is natuurlijk de preventie!
Voorkom dus dat je voeten snel afkoelen en koud worden.
In een eerder blog vertelde ik je over wat je hieraan kan doen.
Zie: http://helmholtpodotherapie.nl/blog/koude-voeten

Maar is dat al te laat en heb je toch die wintervoeten / wintertenen?
Bij een acute aanval kunnen de klachten verminderen met rust houden, de voeten opwarmen en eventueel behandelen met een anti-jeukmiddel.

Is het al even aanwezig dan kan je het volgende proberen:
* Neem wisselbaden.
Hierbij wissel je af met warm en koud water gedurende 2 a 3 minuten. Er is geen wetenschappelijk bewijs dat dit helpt, maar er zijn mensen die uit ervaring zeggen van wel.
* Gebruik lokale geneesmiddelen
Er bestaan middelen die de huiddoorbloeding plaatselijk verbeteren. Bijvoorbeeld capsicum crème, dat op recept verkrijgbaar is, of Midalgan Forte, verkrijgbaar zonder recept bij drogist of apotheek. Het verschilt ook weer per persoon of dit helpt ja of nee.
* In een ernstig geval kan je met de huisarts overleggen of je ook een vaatverwijdend geneesmiddel kan krijgen.

Ik hoop dat je ze kan voorkomen, want het is vervelend genoeg.

Terug naar het overzicht

Blog

Wij bloggen regelmatig om je nieuws te brengen, leuke feiten te geven en om je van alles en nog wat op de hoogte te houden wat betreft onze praktijk, podotherapie en pedicure.
We hopen dat je dit leuk en interessant vindt.