Juveniele Hallux Valgus / Scheefgroeiende grote teen bij jongeren

Op .

Van een scheef groeiende grote teen bij volwassenen hebben we allemaal wel eens gehoord. Maar dat het al bij jongeren kan voorkomen .....

Ik geef je meer informatie over wat het is en wat je er aan kan doen.

juveniele-hallux-valgus

Juveniele Hallux Valgus / Scheefgroeiende grote teen bij jongeren

De scheef groeiende grote teen bij jongeren komt vaak aan beide voeten voor, is vaak een familiaire kwestie en komt meer bij meiden voor dan bij jongens.
Wat we bij volwassenen vaak zien is dat de schoenen vaak een grote mede-veroorzaker is, maar dat is bij jongeren meestal niet het geval. Wel wordt het dragen van schoenen wel lastiger als de grote teen schever gaat groeien en is het dragen van goed schoeisel wel belangrijk om de scheefstand te beperken.
Ook hebben jongeren in tegenstelling tot volwassenen vaak geen pijn aan het grote teengewricht.

Bij jongeren ligt de oorzaak vaak bij een afwijkende voetstand. De meeste kinderen met een hallux valgus hebben ook soepele "platvoeten".
Er is een duidelijke disbalans tussen de voetspieren tijdens het lopen.
Daarnaast kunnen allerlei aangeboren afwijkingen in stand van de botten van de grote teen / middenvoet of achtervoet een rol spelen.

Omdat het vaak bij jongeren geen pijn geeft, word er meestal niets aan gedaan. De klachten die we horen zijn vaak dat ouders zich ongerust maken over de toekomst van de voeten van hun kinderen en dat jongeren niet meer de modieuze schoenen aan kunnen door de afwijkende groei.

Let op: De scheefgroeiende teen zal niet minder worden als je er niets aan doet. Eerder erger op latere leeftijd. Op latere leeftijd zien we ook vaak artrose (slijtage) in het grote teengewricht ontstaan.

Wat kan je er aan doen?

Een podotherapeut kan onderzoeken of deze de oorzaak van de juveniele hallux valgus kan opsporen.
Als het aan een afwijkende stand van de voeten ligt dan kan een podotherapeut podotherapeutische zolen maken of in sommige gevallen een siliconen orthese ter spreiding van de tenen en/of taping. Daarnaast wordt er goed gekeken of de disbalans van de spieren op te heffen valt door oefeningen en er wordt een goed schoenadvies gegeven. Eventueel wordt er samengewerkt met een fysiotherapeut. Hoe eerder je erbij bent hoe beter!

Is de hallux valgus inmiddels flink ernstig en is een oplossing van een podotherapeut niet meer voldoende, dan kan er operatief ingegrepen worden. Vaak opereren orthopeden pas als er pijn aanwezig is en als de groeischijven in de voet dicht zijn. Dit is vaak omdat een operatie ook complicaties met zich mee kan brengen.
Uit onderzoeken blijkt dat na een operatie de scheefstand is sommige gevallen terug kan komen of dat de grote teen een over-correctie kan krijgen.
Wees je hier dus bewust van.

Terug naar het overzicht

Blog

Wij bloggen regelmatig om je nieuws te brengen, leuke feiten te geven en om je van alles en nog wat op de hoogte te houden wat betreft onze praktijk, podotherapie en pedicure.
We hopen dat je dit leuk en interessant vindt.