Ingegroeide teennagel

Op .

ingegroeideteennagel

Bij een ingegroeide teennagel groeit het puntje van de zijkant van de teennagel in de huid. Meestal ontstaat dit aan de grote teen. Er ontstaat dan een klein wondje die vervolgens gaat ontsteken. Na een tijdje kan er pus en ‘wild vlees’ ontstaan. De grote teen is pijnlijk, rood en gezwollen. Als je staat en loopt wordt de pijn erger en vaak is het dragen van dichte schoenen niet echt meer mogelijk. Ook het laken/dekbed kan je dan soms niet meer verdragen.

Oorzaken:
* Verkeerd knippen van de nagels
* Het peuteren aan de nagels
* Afwijkende vorm van de nagel
* Te smalle en te kleine schoenen
* Verwonding/kneuzing van de grote teen
* Overmatig zweten aan de voeten
* Tijdens bepaalde sporten ontstaat er ook veel druk op de tenen en de nagels.
(bijv bij ballet of voetbal)

Oplossing:
De podotherapeut en/of pedicure kan je van de pijn verlossen!
De nagelpunt wordt uit de huid gehaald en de eventuele ontsteking zal vaak vanzelf verdwijnen als de oorzaak wordt weggenomen. Ook kan er een soort gaasje geplaatst worden tussen de huid en de nagel om de huid te beschermen tegen de druk van de nagel. Als de nagel een erg afwijkende vorm heeft kan er een nagelbeugel geplaatst worden. De beugel wordt om de nagel heen gevouwen en deze trekt de nagel rechter van vorm zodat er geen druk meer op de huid is door de nagel.
nagelbeugel

De podotherapeut zal op zoek gaan naar de oorzaak en je hierin adviseren en evt. behandelen.
Als de oorzaak opgespoord is dan heb je een grote kans dat je het niet nog een keer krijgt.

Mocht je een extreme ingegroeide nagel hebben waar wij zelfs niets mee kunnen, dan kan je doorverwezen worden naar een podotherapeut binnen het netwerk die gespecialiseerd is in het uitvoeren van een wigexcisie. Zij kan dan een deel van de nagel onder plaatselijke verdoving verwijderen.

TIPS:
* Knip de teennagels altijd recht af. Géén hoekjes wegknippen.
* Als de nagels bij het knippen snel splijten of afbrokkelen, knip dan met kleine knipjes of gebruik een vijl.
* Neem géén voetenbadjes. De huid wordt hierdoor te week, waardoor een eventuele nagelpunt juist makkelijker de huid binnen kan dringen. Ook wordt de nagel week, waardoor deze makkelijker kan afbrokkelen of scheuren. Verder wordt de huid extra kwetsbaar voor wondjes of infecties. Wanneer er al sprake is van een wondje, wordt de genezing ook belemmerd door het week worden van de huid rondom de wond. Indien er sprake is van een ontsteking is het wel goed de nagel/wond schoon te spoelen tijdens het douchen.
* Let bij schoenen op voldoende ruimte bij de tenen in de breedte en in de lengte, maar ook in de hoogte. Als de schoenen te smal zijn, ontstaat er te veel druk van de zijkanten op de teennagels. De huid aan de zijkant van de nagel groeit dan over de nagel heen. Ook als de schoenen te laag zijn, is er meer kans op een ingegroeide teennagel. Door de bovenwaartse druk wordt de nagel continu in het nagelbed gedrukt.

Succes!

Terug naar het overzicht

Blog

Wij bloggen regelmatig om je nieuws te brengen, leuke feiten te geven en om je van alles en nog wat op de hoogte te houden wat betreft onze praktijk, podotherapie en pedicure.
We hopen dat je dit leuk en interessant vindt.