Ingegroeide teennagel

Op .

Bij een ingegroeide teennagel groeit het puntje van de zijkant van de teennagel in de huid. Meestal ontstaat dit aan de grote teen.
Er ontstaat dan een klein wondje die vervolgens gaat ontsteken. Na een tijdje kan er pus en ‘wild vlees’ ontstaan.
De grote teen is pijnlijk, rood en gezwollen. Als je staat en loopt wordt de pijn erger en vaak is het dragen van dichte schoenen niet echt meer mogelijk.

Oorzaken:
* Verkeerde knippen van de nagels
* Het peuteren aan de nagels
* Afwijkende vorm van de nagel
* Te smalle en te kleine schoenen
* Verwonding/kneuzing van de grote teen
* Overmatig zweten aan de voeten

Oplossing:
De podotherapeut en/of pedicure kan je van de pijn verlossen!
De nagelpunt wordt uit de huid gehaald en de eventuele ontsteking zal vaak vanzelf verdwijnen als de oorzaak wordt weggenomen.
Ook kan er een soort gaasje geplaatst worden tussen de huid en de nagel om de huid te beschermen tegen de druk van de nagel.
Als de nagel een erg afwijkende vorm heeft kan er een nagelbeugel geplaatst worden. De beugel wordt om de nagel heen gevouwen en deze trekt de nagel rechter van vorm zodat er geen druk meer op de huid is door de nagel.

TIPS:
* Knip de teennagels altijd recht af.
* Als de nagels bij het knippen snel splijten of afbrokkelen, knip dan met kleine knipjes of gebruik een vijl.
* Neem geen voetenbadjes. De huid wordt hierdoor te week, waardoor een eventuele nagelpunt juist makkelijker de huid binnen kan dringen. Ook wordt de nagel week, waardoor deze makkelijker kan afbrokkelen of scheuren. Verder wordt de huid extra kwetsbaar voor wondjes of infecties. Wanneer er al sprake is van een wondje, wordt de genezing ook belemmerd door het week worden van de huid rondom de wond. Indien er sprake is van een ontsteking is het wel goed de nagel/wond schoon te spoelen tijdens het douchen.
* Let bij schoenen op voldoende ruimte bij de tenen in de breedte en in de lengte, maar ook in de hoogte. Als de schoenen te smal zijn, ontstaat er te veel druk van de zijkanten op de teennagels. De huid aan de zijkant van de nagel groeit dan over de nagel heen. Ook als de schoenen te laag zijn, is er meer kans op een ingegroeide teennagel. Door de bovenwaartse druk wordt de nagel continu in het nagelbed gedrukt.

Terug naar het overzicht

Onze blog

Wij bloggen branche nieuws, wetenswaardigheden en kennis om voor u en ons een archief van gebeurtenissen en informatie te maken.